تفاوت ‌های مردان و زنان در هنگام مواجهه با استرس

۱۳۸۹/۰۷/۱۱ | برچسب‌ها: | 0نظرات

http://www.seemorgh.com/DesktopModules/iContent2/Files/52036.jpg

معمولا بسیاری از زنان شکایت می‌کنند که همسرشان در هنگام بحث‌ و جدل‌ها به حرف‌هایشان گوش نمی‌دهند. اما دانشمندان معتقدند این موضوع می‌تواند کاملا درست باشد. دانشمندان متوجه شدند که مردان در هنگام مواجه شدن با موقعیت‌های استرس‌زا به طور کل از لحاظ احساسی دچار مشکل می‌شوند، این در حالی است که در همین موقع زنان از لحاظ احساسی پاسخگوتر می‌شوند.
مطالعات دانشگاه ساوث کارولینا با هدف بررسی عکس‌العمل مردان و زنان در هنگامی که در موقعیت‌های پرتنش قرار می‌گیرند انجام شده است. در این مطالعات مشخص شد زمانی که مردان عصبانی به نظر می‌رسد فعالیت‌های قسمت‌های خاصی از مغز که مسوول فهمیدن احساس دیگران است دچار اخلال می‌شود. این در حالی است که در همین مواقع فعالیت‌ قسمت‌های گفته شده در زنان افزایش پیدا می‌کند.
پروفسور مارا ماتر از دانشگاه کالیفرنیان در این باره گفت: این اولین تحقیقاتی است که نشان می دهد رفتار مردان و زنان در هنگام روبه رو شدن با استرس با یکدیگر تفاوت‌های چشم‌گیری دارد. در این مواقع زنان بهتر می‌توانند حالت چهره دیگران را تشخیص دهند، در حالی که مردان در شناخت و دریافت احساس دیگران با مشکل روبه رو می‌شوند.
مردان در موقعیت‌های استرس‌زا از لحاظ احساسی عقب‌نشینی می‌کنند در حالی که زنان بیش‌تر به دنبال پشتوانه‌های احساسی می‌گردند. در این مواقع مردان نسبت به حالت چهره، ترس و عصبانیت پاسخ کم‌تری نشان می‌دهند و از لحاظ شنیداری هم دچار مشکل می‌شوند.
در این تحقیق از گروهی از مردان و زنان خواسته شد به تصاویر چهره‌های مختلف تحت شرایط گوناگون نگاه کنند. در هر دو گروه فعالیت‌هایی در قسمت‌هایی از مغز که مسوول پردازش بینایی و قسمت‌هایی که مسوولیت پردازش حالات چهره بودند دیده شد. هم‌چنین میزان هورمون کورتیزول که یکی از نشانه‌های استرس در انسان‌هاست در طول مدت تحقیقات بررسی شد.
این بررسی‌ها نشان داد مردان در هنگامی که در موقعیت‌های استرس‌زا قرار دارند نه تنها فعالیت قسمت‌هایی از مغز آن‌که مسوول پردازش حالات چهره است کاهش پیدا می‌کند بلکه میزان هماهنگی بین قسمت‌هایی از مغز که احساسات مرتبط با حالات چهره را تحلیل می‌کند نیز کم‌ می‌شود. اما در زنان در هنگام بروز استرس دقیقا عکس این حالت اتفاق می‌افتد.
پروفسور ماتر در این باره گفت: این مطالعه نشان می‌دهد تاثیر استرس روی مردان و زنان به شکل کاملا متفاوتی بروز پیدا می‌کند. بنابراین شما نباید انتظار داشته باشید که مردان دقیقا مانند زنان از خود واکنش نشان دهند.
تحقیقات قبلی روانشناسان نیز نشان داده بود زنان و مردان وقتی تحت استرس قرار می‌گیرند به شیوه‌های متفاوتی عمل می‌کنند.
زنان در این مواقع در ارتباطات اجتماعی شرکت کرده و سعی می‌کنند با دیگران دوست و صمیمی شوند. در حالی که مردان در شرایط استرس درست مقابل این رفتار را انجام می‌دهند و ضد اجتماعی می‌شوند.
فشارخون زنان در این شرایط کمتر از مردان افزایش می یابد، هر چند پس از رسیدن به سنین یائسگی ، این تفاوت کمتر خواهد شد. این امر اثر استروژن را در این بین نشان می‌دهد. واکنش زنان نسبت به استرس طیف وسیع‌تری را نشان می دهد، به عبارت دیگر زنان بیشتر تنش های خارجی را احساس می کنند و این به دلیل طرز نگاه خاص آنان به جنبه های مختلف زندگی است. در حقیقت مردان در یک زمان تنها مراقب یک چیز هستند، اما زنان مراقب همه جا هستند. به نظر می رسد جدا از جنسیت، تجارب اوایل دوران کودکی نیز اثر عمیقی بر شیوه برخورد با تنش های خارجی داشته باشد.

0 نظرات:

ارسال یک نظر

مطالب قبلي